Arbetsområde 74
Restaurangarbete
Uppdaterad 2024-04-18
Arbetsinnehåll
- Arbeta vid hotell, mäss, restaurang, matsal eller i tillagningskök, ha hand om budgetfrågor och kostnadsuppföljningar.
 - Beställa råvaror och förbrukningsmateriel samt svara för skötsel av utrustning.
 - Laga och servera mat.
 - Hotellarbete som inte kan hänföras till något annat arbetsområde.
 - Arbeta med livsmedelshygien och följa egenkontrollprogram.
 
Avgränsningar
- Lokalvård, till exempel hotellstädning och tvätteriarbete förs till arbetsområde 77.
 
Grupperingsnivåer
Med exempel på vanligt förekommande arbetsuppgifter för respektive nivå.
Nivå 1
Arbetet utförs enligt fastlagda rutiner.
- Lagar mat och hjälper till med matlagning, utför kallskänksarbete.
 - Serverar eller portionerar ut mat vid serveringsdisk eller för leverans, plockar och rengör disk.
 - Beställer råvaror och förbrukningsmateriel, gör upp matsedlar, planerar och organiserar serveringsarbete, svarar för kökets skötsel.
 
Nivå 2
Arbetet utförs utifrån kända handlingsalternativ.
- Planerar och samordnar löpande arbete i medelstor mäss eller matsal. Svarar för beställning av råvaror och förbrukningsmateriel samt följer upp kostnader mot budget.
 
Nivå 3
Arbetet utförs i stor utsträckning självständigt utifrån tillämpade riktlinjer och praxis inom verksamheten.
- Ansvarar för restaurangarbete i stor mäss eller matsal. Svarar för beställning av råvaror och förbrukningsmateriel samt följer upp kostnader mot budget.